Melissa officinalis

Özellikleri ve kullanımı: Ballıbabagillerden, 20-150 cm yükseklikte, çiçekleri soluk sarı veya beyazımtırak, yaprakları ince ve yumuşak tüylü, limon gibi kokan, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Yaprakları kullanılır.

 İ A SARAÇOĞLU  TIBBİ BİTKİLER VE BİTKİSEL SAĞLIK REHBERİ nden;

Tıbbi özellikleri: Antitümoral, yaraları iyileştirici, göz tansiyonuna karşı, kalp spazmına karşı, idrar yolları enfeksiyonunu önleyici (sondalı), östrojen hormonunu yükseltir.

Kronik idrar yolları enfeksiyonu şikayetiniz söz konusuysa, melissa mükemmel bir önleyicidir. Sürekli sonda takmak zorunda olanların en önemli sorunlarından birisi de sondaya bağlı olarak tahriş (irritasyon) nedeniyle sık sık idrar yolları enfeksiyonuyla karşı karşıya kalmalarıdır. Sonuçta bu hastalar dönem dönem antibiyotik kullanmak zorunda kalmaktadırlar. Sık sık veya dönem dönem antibiyotik kullanmak zorunda kalan bu hastalar zamanla antibiyotiğe karşı bağışıklık kazanarak, hekimleri tarafından farklı antibiyotikler reçete edilmek zorunluluğuyla karşı karşıya kalmaktadırlar.

Kronik idrar yolları enfeksiyonu, antibiyotiklere direnç (?)

Sık sık idrar yolları enfeksiyonu yaşayanlar, kısa zamanda kronik durumla karşı karşıya kalabilmektedir. Uygulanan antibiyotik tedavisi kısa süreli olmakta, antibiyotik tedavisi tamamlandıktan birkaç hafta sonra  enfeksiyon nüksetmektedir. Tekrar hekime giden hasta farklı bir antibiyotik tedavisine başlatılmaktadır. Bir süre sonra bu farklı antibiyotiğe karşı da hasta cevap veremez duruma gelebilmekte ve tekrar nüksle karşı karşıya kalan hastanın yaşam kalitesi bozulmaktadır. Onlar için mevcut antibiyotikler etkili olmadığından çaresiz kalmaktadırlar. Peki bu durumda olan kronik idrar yolları enfeksiyonu hastaları için gerçekte antibiyotiklere direnç gelişmiş olabilir mi?

Bu sorunun cevabına iki açıdan bakabiliriz: 

MikroKristal Oluşumu: İdrar kesesi içerisinde biriken idrarda gözle görülmeyen MikroKristaller oluşabilmektedir. Oluşan bu MikroKristallerin kenarları ‘jilet gibi’ keskindir. Her idrar çıkışta keskin kenarlı MikroKristaller idrar kanalının iç yüzeyini tekrar tekrar çizerek MikroInjuri (MikroYara) açılmasına neden olacaktır. İşte açılan bu MikroYaralar kolaylıkla enfekte olabilecek yapı oluşturmaktadır. Bu nedenle antibiyotik etkili bile olsa, antibiyotik tedavisi başarısız olacaktır. Demek ki, antibiyotik cevap verse bile, sürekli tekrarlayan mikro yara oluşumu, kullanılan antibiyotiğin cevap vermediği düşüncesine neden olacaktır.

BiyoFilm Tabakası Oluşumu: İdrar yollarının iç yüzeyinde enfeksiyona neden olan bakteriler yan yana dizilerek (aglünasyon) bir tabaka oluşturur. Buradan salgıladıkları proteinler ince bir film tabakası (BiyoFilm tabakası)  oluşturur. Alınan antibiyotikler; idrar kanalının iç yüzeyiyle BiyoFilm tabakası  arasına gizlenip yerleşen bakterilere ulaşamayacağından bu bakterileri zararsız hale getiremeyecektir.  Eğer BiyoFilm tabakası oluşmamış olsaydı, antibiyotik bu bakterileri zararsız hale getirecekti.

Dr. Mehmet Ali Gönenç


Dr. Mehmet Ali Gönenç 1974 de İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun oldu. 1981 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1998 - 2002 yıllarında Akademik Akupunktur Derneği Seminerlerine katıldı. 2009 yılında Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin düzenlediği Akupunktur kursunu tamamlayarak T.C. Sağlık Bakanlığı onaylı Akupunktur Uzmanı yetki sertifikasını aldı.